حروف و شماره سیم حلقوی و تخت بسته
خرید حروف و شماره سیم حلقوی و تخت
انجام امور سیم کشی ساختمان کار آسانی نیست و یک برق کار ماهر باید بداند که در سیم کشی از چه سیم با چه شمارهای استفاده کند. بهتر است در هنگام سیم کشی ساختمان رنگ سیمها باهم متفاوت باشند. شماره سیمها با توجه به سطح مقطع سیم طبقهبندی میشود. روکش سیمها معمولاً از جنس p.v.c بوده که عایق غیر قابل اشتعال و با انعطاف پذیری بالا است. به منظور شناخت و شناسایی کابلها از حروف و شماره سیم روی آنها استفاده میشود. در این قسمت می توانید به خرید انواع حروف و شماره سیم بپردازید.
محصولات پیشنهادی:
حروف و شماره سیم چیست؟
حروف و شماره سیم، به منظور شناسایی و تفکیک آنها از یکدیگر برای افزایش دقت و سرعت در کار کاربرد دارد. این ابزار و محصولات، برای افزایش امنیت در کار، کاهش هزینهها، عیب یابی و تعویض قطعات الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد. حروف و شماره سیم از بهترین و باکیفیتترین متریال PVC نرم، مقاوم در برابر مواد شیمیایی تولید میشود. به دلیل کیفیت و انعطاف پذیری حروف و شماره سیم، امکان نصب آنها بر روی تمام سایز سیمها را دارد. حروف و شماره سیم را به سادگی میتوان باز کرد و از یکدیگر جدا نمود. از این ابزار و محصولات برای علامتگذاری سیمها استفاده میشود.
شماره سیم برق چیست؟
بعد از طراحی پلان الکتریکی ساختمان، نقشهها باید بر روی تابلو برق اجرا شود. به منظور جلوگیری از خطاها و ایرادات احتمالی از نشانهگذاری به وسیله حروف و شماره سیم استفاده میکنیم. شماره سیم یکی از امکانات و تجهیزاتی است که برای شناسایی سیم و کابلها از یکدیگر طراحی و ساخته میشود. حروف و شماره سیم از اعداد و حروف انگلیسی تشکیل شده که به منظور افزایش امنیت سیم کشی و تابلو برق ساختمان طراحی شدهاند. با خرید و استفاده از انواع شماره سیمها میتوان سرعت عمل تکنسینها را افزایش داد. انواع این محصولات شامل سیم حلقوی بسته PA و سیم تخت بسته PK و یا شمارههای بیضوی خام مثل poها و شمارههای شفاف PT هستند که در ادامه بیشتر با آنها آشنا میشویم.
هرکدام از انواع این حروف و شماره سیم دارای ویژگیهای خاصی هستند که در زمان استفاده باید به آن توجه کنید. همانطور که اشاره کردیم متریال ساخت آنها از PVC نرم با رنگ زرد و مشکی است. شماره سیم به تکنسینها در اجرای سیم کشی ساختمان و تابلوی برق کمک میکنند.
شمارهگذاری سیمها چگونه انجام صورت میگیرد؟
شمارهگذاری سیمها را با توجه به نقشه و جدولهای مربوطه انجام میدهند. این نقشهها مانع رخ دادن اشتباه در کارها و همچنین سرعت بخشیدن به امور میشود. به منظور جلوگیری از ایراد و اشتباهات احتمالی در کار بهتر است نقشه را جلوی خود قرار داده و مسیرهای سیم کشی را با توجه به آن بررسی کنید و انجام دهید. وظیفه تکنسینها این است که اگر در کار مونتاژ مشکلی پیش آمد آن را برطرف کنند. در ادامه شماره برخی سیمهای پرکاربرد را عنوان میکنیم.
- در سیم کشی روشناییها و لامپها، سیم شماره ۱.۵ کاربرد دارد.
- برای پریزهای برق سیم شماره ۲.۵ کاربرد دارد.
- برای تلفن از سیم دو زوج و یا چهار رشته، فویل دار استفاده میکنند زیرا این سیم نویز را از بین میبرد.
- در سیم کشی آیفون سیم 0.6 کاربرد دارد.
- سیم مورد استفاده برای کولر آبی از نوع کابل چهار رشته مفتولی است.
انواع حروف و شماره سیمها
حروف و شماره سیم از نوع حلقوی بسته
حروف سیم حلقوی، توخالی و بسته هستند. این حروف در چند سایز مختلف به بازار عرضه میشوند. هر سایز، قطر کابل خاصی را پوشش میدهند. لازم به ذکر است که حروف و شماره سیم باید قبل از اتصال سیم و کابل به ترمینال روی آنها نصب گردد؛ زیرا با توجه به ساختار بسته و توخالی آنها، امکان نصب حروف و شماره بر روی سیم پس از اتصال سیم و کابل وجود ندارد. متریال ساخت این نوع از سیمها PVC نرم است با رنگ زرد و علائم مشکی و همچنین درجه حرارت کاری آن منفی 35 تا مثبت 85 است.
حروف و شماره سیم از نوع تخت بسته
حروف و شماره سیم تخت هم مانند نوع دیگر بسته و توخالی هستند. این حروف سیم تنها در یک سایز خاص به بازار عرضه میشوند که این سایز مناسب برای قطر ۵/ ۳ تا ۵/ ۷ میلیمتر است. این حروف هم درست مانند نوع دیگر آن باید قبل از اتصال سیم کابل به ترمینال بر روی سیم نصب گردد.
نشانهگذاری حروف و شماره سیم
معمولاً بر روی سیم و کابلها 4 گروه حرف درج میشود که هرکدام از آنها ساختار قسمتی از کابل را نشان میدهد. در ادامه به بررسی و آشنایی تخصصی با این عبارات میپردازیم.
ساختمان کابل
برای درک و آشنایی بهتر با ساختمان کابل، لازم است بدانیم که استاندارد VDE چیست؟ در استاندارد VDE، از حروف و شماره سیم برای تفکیک و شناسایی ساختمان کابلها و لایههای دیگر آن استفاده میشود. در حال حاضر این استاندارد در بسیاری از کشورها از جمله ایران مورد استفاده قرار میگیرد. این حروف از چند بخش اساسی و عمده تشکیل میشود:
قسمت اول ساختمان کابل
این قسمت جنس هادی سیم و کابل را تعیین میکند. عبارت N در علائم سیم و کابلها مشخص کننده هادی مسی و عبارت NA نشان دهنده هادی از جنس آلومینیوم است.
قسمت دوم ساختمان کابل
این قسمت مشخص کننده جنس عایق سیم و کابل است. عبارت Y به معنی عایق (PVC) است. ۲Y مشخص کننده عایق از جنس پلی اتیلن است. اگر جنس عایق کابل و سیم از نوع XLPE باشد، عبارت ۲X را در مشخصات کابل مشاهده میکنیم.
قسمت سوم ساختمان کابل
این قسمت عنوان کننده نوع شیلد کابل است. عبارت C نشان دهنده هادی از جنس مس است و عبارت CW نشان دهنده هادی از جنس مس موجی شکل است و حرف CE هادی از جنس مس بر روی هسته است. همچنین حرف S عنوان کننده نوع حفاظ از سیم مسی و عبارت SE برای نشاندادن حفاظ از جنس مس بر روی هسته و عبارت H نیز نشان دهنده شیلد قرار گرفته بر روی هادی و عبارت F بیانکننده شیلد مقاوم در برابر رطوبت است.
قسمت چهارم ساختمان کابل
این قسمت برای نشان دادن نوع متریال زره در سیم و کابلها است. حرف B مشخص کننده زره فولادی، حرف F مشخص کننده زره به صورت سیم گالوانیزه تخت، حرف G نشان دهنده نوار فولادی گالوانیزه و حرف R نشان دهنده زره از جنس فولاد گالوانیزه با مقطع گرد است.
قسمت پنجم ساختمان کابل
این قسمت نشان دهنده روکش عایق بیرونی سیم و کابل است. عبارت Y مشخص کننده متریال عایق بیرونی از جنس PVC و همچنین عبارت A نشان دهنده عایق از نوع کنافی است.
قسمت ششم
کد عبارت J و O در این قسمت نوشته میشود. برای پاسخ به این سؤال که آیا سیم و کابل دارای هادی حفاظتی است یا خیر؟ اگر کابل دارای هادی حفاظتی باشد، عبارت J را در حروف آن مشاهده میکنید. در غیر این صورت، از واژه O در عبارت آن استفاده شده است. این قوانین و اصول نامگذاری باتوجهبه استاندارد VDE آلمان در مشخصات کابلها است.
تعداد رشته سیم و سطح مقطع آنها علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، دو عدد معمولاً به صورت حاصل ضرب بر روی کابل درج میشود که مهمترین و شاخصترین مشخصات کابل است. عدد اول از سمت چپ تعداد رشته کابل و عدد دوم سطح مقطع آن را مشخص میکند.
برای مثال، اگر عبارت 1.۵3 را بر روی کابل مشاهده کنید، نشان میدهد که این کابل دارای 3 رشته با سطح مقطع 1.۵ میلیمترمربع است.
نوع هادی کابل
این قسمت برای مشخص کردن جنس هادی کابل است. قسمت هادی یا رسانای کابلها در دو حالت گرد و مثلثی به بازار عرضه میشود. برای نشان دادن شکل و حالت این هادیها، از حرف و عبارت اختصاری برای آنها استفاده میکنیم. این هادیها میتوانند دارای خاصیت افشان و یا مفتولی نیز باشند. این حالت هم با حروف اختصاری نمایش داده میشود.
- حرف R مشخص کننده هادی به شکل گرد است.
- حرف S مشخص کننده هادی به شکل مثلثی است.
- حرف E مشخص کننده کابل با هادی مفتولی است.
- حرف M نیز مشخص کننده کابل با هادی از جنس افشان است.
حروف ویژه در نامگذاری سیم و کابل
گاهی علاوه بر حروف و شماره سیم یک واژه اضافی برای نشان دادن ویژگی مخصوص یک کابل درج میشود که در ادامه به بررسی برخی از آنها میپردازیم:
- Z نشان دهنده کابل کنترل شماره گذاری شده است.
- F نشان دهنده کابلهای انعطافپذیر است.
- E نشان دهنده کابل با قابلیت ایمنی بسیار زیاد است.
- TR نشان دهنده کابل با پوسته شفاف که معمولاً برای کابل کنترل مورد استفاده قرار میگیرد.
- B نشان دهنده کابلهای مجهز به سیم تخلیه بار است.
- PU هم نشان دهنده بکار گیری ماده پلی اورتان است.
در این مطلب ما به بررسی تمام جنبههای مربوط به حروف و شماره سیم در کابلها پرداختیم و با انواع آن آشنا شدیم. فهمیدیم که نشانه گذاری سیم و کابل به وسیله حروف و اعداد امکانپذیر است. نامگذاری کابلها به کمک این کد و نشانهها صورت میگیرد و روش بسیار آسانی برای تفکیک سیم و کابل، متریال سازنده، ساختمان و کیفیت آنها از یکدیگر است. همچنین به تکنسینها در سیم کشی ساختمان کمک بسیاری میکند تا عمل مونتاژ را به درستی و بدون خطا انجام دهند
حروف و شماره سیم، به منظور شناسایی و تفکیک آنها از یکدیگر برای افزایش دقت و سرعت در کار کاربرد دارد. این ابزار و محصولات، برای افزایش امنیت در کار، کاهش هزینهها، عیب یابی و تعویض قطعات الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد.
حروف و شماره سیم از نوع حلقوی بسته، حروف و شماره سیم از نوع تخت بسته،